http://patmos2.vlu.fi/filebank/blog/authors/fb-share_1_6171-PasiTurunen_small.jpg Panama-paperit nostivat keskusteluun veroparatiisit, veronkierron sekä rahanpesun, mutta myös suomalaisten eläkerahat. Veroparatiiseja voidaan käyttää laittomasti ja laillisesti. Monimutkaiset yritysjärjestelyt ja bulvaanien kautta tapahtuva sijoitustoiminta ei tietenkään herätä luottamusta, jos... http://patmos2.vlu.fi/blogi/kirjoitukset/838/veroparatiisit_panama-paperit_seka_jotain_ajatuksia_kristityn_taloudenhoidosta Patmos article
Pasi Turunen
14.4.2016
Pasi Turunen

Pasi Turunen (TM) on Patmos Lähetyssäätiön toimittaja ja raamatunopettaja. Hän on kirjoittanut kolme kirjaa: "Uskon Puolesta - Ihmisille, joiden mielestä kristinusko on ajattelemisen arvoinen asia" (2011). Jehovan todistajia käsittelevän Vartiotorni - Valtakunta uudessa valossa (Kuva ja Sana, 2005) sekä Homoseksualismi - Rakkautta ja rajoja (Kuva ja Sana 2002) Turunen on yhdessä Petri Mäkilän kanssa toimittanut kirjan "Jumalan sana - inspiroitu ja Erehtymätön (2010).

Veroparatiisit, Panama-paperit sekä jotain ajatuksia kristityn taloudenhoidosta

Panama-paperit nostivat keskusteluun veroparatiisit, veronkierron sekä rahanpesun, mutta myös suomalaisten eläkerahat. Veroparatiiseja voidaan käyttää laittomasti ja laillisesti. Monimutkaiset yritysjärjestelyt ja bulvaanien kautta tapahtuva sijoitustoiminta ei tietenkään herätä luottamusta, jos kerran ei ole mitään salattavaa.

Veroparatiisit aikaansaavat moraalista paheksuntaa, koska niitä käytetään esimerkiksi rikolliseen veronkiertoon.  Lainkuuliainen veronsa maksava kansalainen ajattelee tietysti aivan oikein, että eihän sellaista saa tehdä. 

Mutta vaikka ei hyväksyisi, on hyvä yrittää ymmärtää asioita pintaa syvemmältä.

Kuten veronkierron vaikutuksista varoittava taloushistorioitsija Markku Kuisma totesi YLE:n verkkosivuilla (YLE, 12.4.2016), veroparatiisit syntyivät suurin piirtein samassa tahdissa kuin hyvinvointiyhteiskunnat.  Kuisman mukaan: ”Hyvinvointivaltio – toisen mielestä 'paisunut', toisen mielestä kovalla työllä rakennettu – ja sen vaatimat verot ovat [...] veronkierron todellinen syy.”

Tavallisetkin suomalaiset hyötyvät veroparatiiseista, kuten Merja Saarinen Talouselämä –lehdessä (11.4.2016) kirjoittaa otsikolla ”Tiesitkö tämän – Sinunkin rahasi ovat veroparatiisissa?”  Suomalaiset työeläkeyhtiöt ovat sijoittaneet kymmeniä miljardeja suomalaisten työeläkerahoja veroparatiiseihin. Eivät vältelläkseen tai kiertääkseen rikollisesti veroja, vaan saadakseen työeläkerahoillemme suurempaa tuottoa, jotta eläkemaksuja ei tarvitsisi korottaa ja tai eläke-etuuksia pienentää.

Oli oikein tai väärin, mutta vapaassa markkinataloudessa tiukan pankkisalaisuuden veroparatiisit mahdollistavat itsenäisten maiden välisen verokilpailun, joka samalla luo paineita korkean verotuksen maille alentaa omaa verotustaan, jotta pääoma pysyisi omassa maassa, eikä tapahtuisi "verokarkailua". Valtiot joutuvat miettimään kuinka tehdä omasta maasta taloudellsiesti houkuttelevampi.

Jotkut ekonomistit kyseenalaistavat ajatuksen maiden välisen verokilpailun estävästä, lonkeronsa kaikkialle tunkevasta globaalista  ”Isoveli” –verokartellista. He katsovat sellaisen  loukkaavan liiaksi itsenäisten maiden ja hallintoalueiden taloudellista suvereniteettia.

Sitäkin voi kristittynä miettiä haiskahtaako tällainen itsenäisten valtioiden taloudellisen päätäntävallan ylitse keskitetty globaali verovalvonta jopa pikkuisen antikristilliseltä ja pyrkimykseltä ilmestyskirjamaiseen yhteen maailmanhallitukseen.

Panama-paperien on arveltu olevan vasta jäävuoren huippu.

Odotellessamme mitä kaikkea pinnan alta vielä paljastuu, on hyvä muistuttaa itseään lyhyesti neljästä raamatullisesta periaatteesta verojen ja varojen suhteen.

Ensiksi, kristityn tulee maksaa veronsa, eikä turvautua rikolliseen veronkiertoon (Room. 13:5-7). Tämä koskee sekä henkilökohtaista verosuunnittelua että yksityisyrittäjiä, ja luonnollisesti rikollisia veroparatiisijärjestelyitä. 

"Keisarille" se, mikä "keisarille" kuuluu. Mutta myös Jumalalle se, mikä Jumalalle kuuluu.

Kahden maan kanslaisena - maallisen  ja taivaallisen - kristitty kantaa asiaan kuuluvasti vastuuta kahteen suuntaan: Hän harrastaa sekä sen kaupungin menestyksestä, jossa hän nyt elää (Jer. 29:7) että Jumalan taivaallisen kaupungin menestystä, joka on hänen ikuinen kotinsa.

Kiristitty siis maksaa veronsa ja sen lisäksi tukee sydämestään varoillaan evankeliumin työtä. Jokainen kristitty ymmärtää, ettei  Jumalan valtakunnan työtä tehdä verovaroista. 

Toiseksi, keisarin – eli tässä tapauksessa valtion – on syytä muistaa, että

oikeudenmukainen kuningas pitää maan pystyssä, veroja kiskova hävittää sen (Snl. 29:4).

Valtiokaan ei saa varastaa (7. käsky) eikä himoita kenenkään lähimmäisen yksityistä omaisuutta (9. käsky), saatikka kajota siihen, mikä kuuluu Jumalalle.

Poliittisilla päättäjillä ei ole kyseenalaistamatonta jumalallista oikeutta säätää alati uusia ja lisää veroja.

Samalla kun veroparatiiseilta vaaditaan enemmän läpinäkyvyyttä valtioilta on vaadittava peiliin katsomista ja viisautta verotuksen suhteen. Olethan kuullut Laffierin käyrästä?

Kolmanneksi, rikkaita Raamattu kehottaa antamaan omastaan anteliaasti ja tekemään hyvää, eikä panemaan toivoansa epävarmaan rikkauteen. Pikemminkin heidän tulee kerätä aarretta taivaaseen, Jumalan paratiisiin, ei maan päälle veroparatiiseihin (Matt. 6:19-21; 1 Tim. 6:17-19).  

Ahneus on syntiä (Ef. 5:5).  

”Kavahtakaa kaikkea ahneutta, sillä ei ihmisen elämä riipu hänen omaisuudestaan, vaikka sitä ylenpalttisesti olisi,” sanoi Jeesus, kun häneltä pyydettiin kommenttia perinnönjakoon. Jeesus muistutti silloin rikkaasta miehestä, joka  kokosi aarteita itselleen, mutta jolla ei ollut rikkautta Jumalan luona, Jumalan paratiisissa (Luuk. 12:13-21).

Neljänneksi, ahneus on syntiä, mutta niin on kateuskin (Gal. 5:21; Jaak. 3:14). Jos jollakin on enemmän maallista hyvää, kuin itsellämme, se ei automaattisesti merkitse, että sellainen olisi hankittu muiden kustannuksella, saatikka epärehellisin keinoin.  

Hyvinvoinnin kartuttaminen ei ole nollasummapeliä, jossa yhden menestys tapahtuu automaattisesti toisen menetyksen kustannuksella.

Ei ole syytä oitis ajatella, että ulkonaisesti vauras henkilö on ahne, tai ettei hän maksa verojansa, tai käytä varojansa myös hyvän tekemiseen ja köyhien auttamiseen.

Jumala tuntee meitä paremmin niin sydänten salaisuudet kuin pankkisalaisuudetkin.

Lopuksi, maailman rikkain ihminen on ilman Jeesusta lopultakin köyhempi kuin kirkon rotta. Se, jolla on Kristus, on rikas vaikka olisi inhimillisesti ajatellen köyhä. Hänellä on aarre, jota ei kuolemassakaan voida häneltä riistää.

Nyt kohistaan siitä kenen nimi löytyy Panama-papereista ja veroparatiiseista.

Viimeisellä tuomiolla on kyse siitä kuka pääsee Jumalan paratiisiin ja löytyykö nimi Karitsan elämän kirjasta.

 

Kommentoi "Veroparatiisit, Panama-paperit sekä jotain ajatuksia kristityn taloudenhoidosta"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 _  _   ___   ______   ___   _____  
| || | ||  / _ \\  /_____//  / _ \\  / ___|| 
| || | || / //\ \\ `____ `  / //\ \\ | // __  
| \\_/ || | ___ || /___//  | ___ ||| \\_\ || 
 \____// |_|| |_|| `__ `  |_|| |_|| \____// 
 `---`  `-`  `-` /_//   `-`  `-`  `---`  
           `-`             
 
 

11 kommenttia "Veroparatiisit, Panama-paperit sekä jotain ajatuksia kristityn taloudenhoidosta"

Jukka 14.4.2016 16.01

"Eivätkö juuri rikkaat teitä sorra" "voi teitä, te rikkaat"

Tämä nyt ei ole ihan tarkkaan aiheesta, mutta muistuttaisin kuitenkin ja nimenomaan meitä kristittyjä:

Voi sitä, joka ei ole ollut koskaan köyhä, tai ruma tai vammainen ja hyljeksitty, sillä hänen on vaikea omata oikea asenne lähimmäiseensä.
Jokaisella meistä on tässä oppimista! Kuitenkin me niin helposti pokkuroimme rikkaiden, kauniiden ja suosittujen läsnäollessa, kun taasKristus usein kiinnittää huomion juuri siihen heikkoon. Me puhumme niin liukkaasti "Jumalanvaltakunnantyöstä" mutta piiloudumme arvostuksemme, menestyksemme ja suosiomme taakse kohtaamatta lähimmäistämme samalla tasolla, niinkuin oman armahduksensa muistava tekee. Meille "resupekoille" sanoisin; oikaise ryhtisi, muista että olet kuninkaan lapsi, kunnioita äläkä väheksy itseäsi. Kohdatessasi erilaisia ihmisiä älä anna ulkonaisen vaikuttaa itseesi vaan tuo rohkeasti myös oma arvosi, joka on yhtä suuri kuin rikkaankin, esiin käytökselläsi. Anna nöyryytesi tulla parannukseksi tai tuomioksi omavanhurskaille ja ylpeille, olet näin Jumalan käytössä ja hyvässä huomassa.

1 Veljeni, älköön teidän uskonne meidän kirkastettuun Herraamme, Jeesukseen Kristukseen, olko sellainen, joka katsoo henkilöön.
2 Sillä jos kokoukseenne tulee mies, kultasormus sormessa ja loistavassa puvussa, ja tulee myös köyhä ryysyissä,
3 ja te katsotte loistavapukuisen puoleen ja sanotte: "Istu sinä tähän mukavasti", ja köyhälle sanotte: "Seiso sinä tuossa", tahi: "Istu tähän jalkajakkarani viereen",
4 niin ettekö ole joutuneet ristiriitaan itsenne kanssa, ja eikö teistä ole tullut väärämielisiä tuomareita?
5 Kuulkaa, rakkaat veljeni. Eikö Jumala ole valinnut niitä, jotka maailman silmissä ovat köyhiä, olemaan rikkaita uskossa ja sen valtakunnan perillisiä, jonka hän on luvannut niille, jotka häntä rakastavat?
6 Mutta te olette häväisseet köyhän. Eivätkö juuri rikkaat teitä sorra, ja eivätkö juuri he vedä teitä tuomioistuimien eteen?
7 Eivätkö juuri he pilkkaa sitä jaloa nimeä, joka on lausuttu teidän ylitsenne?
8 Vaan jos täytätte kuninkaallisen lain Raamatun mukaan: "Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi", niin te hyvin teette;
9 mutta jos te henkilöön katsotte, niin teette syntiä, ja laki näyttää teille, että olette lainrikkojia.
Jaakobin kirje 2

24 Mutta voi teitä, te rikkaat, sillä te olette jo saaneet lohdutuksenne!
25 Voi teitä, jotka nyt olette kylläiset, sillä teidän on oleva nälkä!
Luukas 6

Jukka 14.4.2016 16.17

"Sitäkin voi kristittynä miettiä haiskahtaako tällainen itsenäisten valtioiden taloudellisen päätäntävallan ylitse keskitetty globaali verovalvonta jopa pikkuisen antikristilliseltä ja pyrkimykseltä ilmestyskirjamaiseen yhteen maailmanhallitukseen."

Tähän vielä kommentti: Ehkäpä. Kuitenkin on myös nähtävissä, että totalitäärisessä järjestelmässä on aina yksi luokka, jota ei tunnu koskevan samat lait ja asetukset kuin muita ja joka saa etuja sen alistetun luokan kustannuksella, niin on aluksi varmasti antikristuksenkin valtakaudella. Eivätkö veroparatiisit olekin juuri vain harvojen ja valittujen saatavilla, eihän pennitön voi niitäkään käyttää selvitäkseen.
Viisas ja rikas ja voimakas voi laillisestikin ajaa hyvin omia etujaan, jotka jo muutenkin saattavat olla hyviä. "Onko tämä laillista" on mielestäni kuitenkin väärä kysymys rikkaan esittää itselleen ainoana kysymyksenä. Avoimuus on minusta kyllä vähimmäisvaatimus tallaisia etuja hankittaessa. Selityksen maku tulee ensimmäisenä mieleen toiminnan hyväksymistä puolustaneita ja siihen osallistuneita kuunnellessa.

Jukka 14.4.2016 16.27

"Nyt kohistaan siitä kenen nimi löytyy Panama-papereista ja veroparatiiseista.

Viimeisellä tuomiolla on kyse siitä kuka pääsee Jumalan paratiisiin ja löytyykö nimi Karitsan elämän kirjasta."

Kohistaan siis meidän omasta veroparatiisista, johon jokainen köyhäkin voi sijoittaa elämänsä ja omaisuuden valtavalla ja pysyvällä tuotolla.
Voi kunpa ihmiset ymmärtäisivät, että uskominen Jumalaan on ihan oikeaa sijoitustoimintaa ja kaikki muu sijoittaminen sen rinnalla
melkeinpä vähä-älyistä toimintaa, heh, heh. Eli voi teitä te rikkaat, jotka luulette rikkautenne pysyvän ja teille arvon antavan viimeisenä päivänä, sillä tuli syö sen kaiken, ja uskallanpa sanoa vielä kerran lakonisesti ja sarkastisesti teille heh, heh, että te jo heräisitte!

IlkkaT.O. 14.4.2016 19.29

Mitähän Raamattu puhuukaan rehellisyydestä, yleensä ja erikseen?
Uskovaisena raastaa eritoten luottamustoimessa olevien henkilöiden, usein varakkaimpien, väärinkäytökset ja epärehellisyys, "valkoiset valheet". Itsessäkin on aina tutkimista, se on selvää, mutta lopunajan ristiaallokossa saa kyllä pitää lujasti kiinni Jeesus-veneen laidoista, että perille pääsee.
Antikristuksen petoksen "palanneenkäry" haisee jo; Herra tulee onneksi paljastamaan loputkin, eikä henkilöön katsota.

Peter 15.4.2016 9.41

Olen ollut koko työelämäni palkansaaja, joten suuriin vero-optimoitenhin ei meikäläisellä ole ollut mahdollisuuttakaan. En missään nimessä puhu epärehellisyyden puolesta. Toisaalta verorahoillamme tuetaan kaikenlaista hömsötystä , kuten gendertutkimuksia , abortteja etc. joita kristittynä pidän pahana.Puhumattakaan koululaitoksissa tapahtuvasta aivopesusta ,joka myrkyttää lastemme mielet. Tiedän Lutherin kahden valtakunnan regimentti opista, mutta kuitenkin...

mm 16.4.2016 14.00

Tämä teksti on aika masentavaa luettavaa, kun tietää, että kirjoittaja on uskovaksi itsensä luokitteleva henkilö. Tämän jälkeen on helppo ymmärtää, miksi aitoavioliitto-kamppaniat eivät tuota hedelmää. Tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan 1.3.2017.

Ensinnäkin Panamaan erilaisilla kikkailuilla siirretyt rahat ovat poissa kierrosta Suomessa. Kaikenlainen taloudellinen toimeliaisuus vähenee, koska kierrossa on vähemmän rahaa. Tämänhän olemme viime aikoina murheellisella tavalla täällä Suomessa nähneet; yt- neuvotteluja yt-neuvottelujen jälkeen.

Kyllä aikamme pahin synti on ihmisen kyltymätön ahneus. Yleensä asia on niin, että kun jollekin annetaan niin joltain on otettava pois. Jos perinnönjaossa yksi kahmii omaisuutta, muut jäävät vähälle, jos Suomen valtion budjetissa lisätään jonnekin niin otetaan sama summa muualta pois , jos valtiossa on superrikkaita niin siellä on yleensä myös superköyhiäkin, esimerkkejä olisi loputtomiin.

Tätä raakaa vapaata markkinataloutta ja puhdasta kapitalismia puolustavat mielellään tuovat esiin kateuden ja paheksuvat sitä. Heille oikeudenmukaisuuden puolustaminen on samaa kuin kateus siis syntiä! Suomalaiselle sosiaalijärjestelmälle on tyypillistä, että se hyödyttää enemmänkin sellaisia henkilöitä, jotka pärjäävät omillaankin erinomaisesti. Huonossa asemassa olevien ihmisten kuten vammaisten, pitkäaikaissairaiden, yksinäisten minimieläkkeellä elävien vanhuksien, pitkäaikaistyöttömien, joilla useammilla on jokin sairaus ja siksi heitä ei huolita työmarkkinoille, tuet pienenevät päivä päivältä ja siksi myös leipäjonot Suomessa kasvavat päivä päivältä. Tuet pitäisi keskittää niitä todella tarvitseville, jolloin verotustakin voisi laskea. Muistan erään nuorehkon naiset sanat, ennen menehtymistään hän sairasti vuosikausia leukemiaa ja sairauden myötä hän joutui tutustumaan köyhyyden tuomiin haasteisiin. Hän sanoi, että Suomessa pitäisi kaikille taata sellainen minimitaso, jolla pystyy vielä ihmisarvoista elämää elämään, sen jälkeen hänelle on ihan yhdentekevää, kuinka monta upouutta mersua tai huippuluokan muskettivenettä naapuri omistaa. Tämän naisen mielipiteeseen kiteytyy koko asian ydin. Luulen, että monet suomalaiset ajattelevat samalla tavoin, mutta tämä ajatus on äärikapitalistein mielestä jo kateutta ! Olen viime aikoina yhä syvällisemmin alkanut ymmärtään myös valtiollisella tasolla Jeesuksen suorittaman jaon siunattuihin ja kirottuihin ( Matt 25: 31-45 ).

Mauri Rynö 17.4.2016 16.03

Heippa Pasi.
Kuka papeista/evankelistoista maksaa veroa "pimeänä" saaduista rahoista, esim. hautajaisista, kastetilaisuuksista annetuista "ruskeista kirjekuorista" - ei kukaan.

Kuka on ahneempi rahan kerääjä kuin nuo vapaat, kiertävät seurakuntien sananjulistajat. Eivät tosin kaikki mutta suurin osa, kaikki tämän tietävät jotka hiukankin lehtiä seuraavat.
Kolehdilla kerätyt rahat häipyvät kuin tuhkatuuleen. Kirjoitit, ahneus on syntiä Ef.5:5 ja muitakin siteerasit. Koska itse huomaatte sen.

Minä en ymmärrä kirjoitustasi, olisi kannattanut jättää kirjoittamatta. Tämän kaltaiset kirjoitukset kilahtaa usein omaan nilkkaan, ymmärsit varmaan. Turha kirjoitella enempää näistä selvistä asioista. Jos ei ole kunnon asiaa niin on parempi olla hiljaa, eikö.
Siunausta Sinulle ystäväni, Shalom.

Kyllä vain 17.4.2016 16.03

"Muistan erään nuorehkon naiset sanat, ennen menehtymistään hän sairasti vuosikausia leukemiaa ja sairauden myötä hän joutui tutustumaan köyhyyden tuomiin haasteisiin. Hän sanoi, että Suomessa pitäisi kaikille taata sellainen minimitaso, jolla pystyy vielä ihmisarvoista elämää elämään, sen jälkeen hänelle on ihan yhdentekevää, kuinka monta upouutta mersua tai huippuluokan muskettivenettä naapuri omistaa. Tämän naisen mielipiteeseen kiteytyy koko asian ydin"

Juurikin näin.

Mikäli tämä nykyinen (villi ja) vapaa markkinatalous ei takaa minimiturvaa KAIKILLE. Edessä on väistämättä talouden/yhteiskunnan romuttuminen. Ja eikös se antikristus tule juurikin "pelastavana enkelinä" tuomaan koko maailman yhteen kaaoksen keskeltä. Jokaiselle tullaan tarjoamaan "systeemin puolesta" minimitoimeentulo tai vastaava.

Ja mitä pidemmälle tämä ahneus ja hulluus menee, sen pidemmälle kontrolli ja yms. kiristyy kuten Pasi hyvin edellä kuvasi.

Eli summa summarum äärikapitalistisen "jokainen on oman onnensa seppä" ajattelun tukeminen, itseasiassa kääntyy irvokkaalla tavalla itseään vastaan.

Polun päässä häämöttää globaali sosialismi ja valvontakoneisto ja ihmiset tulevat tämän nykymenon takia suorastaan vaatimaan sitä---->se sitten siitä vapaasta markkinataloudesta ja sen suomasta yksilönvapaudesta.

Ekaterina 18.4.2016 18.39

Tottakai kateus on syntiä, mutta kun toinen työtön saa ansiosidonnaista 1,5 vuotta enemmän kuin moni palkkaa istumalla vaan kotona..Ansiosidonnaisella suojellaan, ettei parempien työttömien vaan tarvitsisi alentua ottamaan vastaan mitä tahansa työtä, niin kyllä se vähän sieppaa! Kyllä se tosiaan välillä sieppaa myös, että johtajat lääkärit ja muut hyväosaiset saavat aivan liian korkeita ansioita, mutta porrassiivoojat ja muut työn raskaan raatajat esim aamupostin jakajat tuskin 1300 e/ kk, minkä toinen saa ansiosidonnaisella tekemättä mitään. Mutta niinhän ne apinatkin kunnioittavat lauman johtajaa suomalla tälle tuplasti isomman annoksen saaliista. Toinen juttu on, miten itsekkäästi tai avokätisesti ne hyväosaiset käyttävät tulonsa, mutta nyt en puhu siitä!

Svetlana 21.4.2016 12.32

Sitä minä vaan vähän ihmettelen, että kun Raam käskee rikkaita olemaan avokätisiä ja kieltää keräämästä aarteita maan päälle, niin jos haluaa Raam mukaan toimia, niin miten sitä omaisuuttaa pääsee karttumaan ellei sitä tieten tahtoen Raam Sanan vastaisesti kartuta..Tietysti jos on niin kiireinen töitten takia ja paljon ohjelmaa, ettei ole aikaa istua verkkopankissa lahjoituksia tekemässä. Ja tietysti on hyvä olla vähän odottamattomia menoja varten, eikä liian tarkalle laskea jos mahd.

Svetlana 21.4.2016 15.08

Kyllä verovaroinkin Jumalan valtakunnan työtä tehdään. Moni työkyvyttömyyseläkeläinen antaa pienistä tuloistaan lähetystyöhön. Ja ne pienet tulot ovat verovaroista maksettu työkyvyttömyyseläke.